وابسته به پارک علم و فناوری

استان چهارمحال و بختیاری

0383 222 9646

شنبه-پنجشنبه 24 ساعت شبانه روز

rayantejarat@imazrae.ir

 بیماری های ناشی از سوء تغذیه در آزاد ماهیان | ماهی قزل آلای رنگین کمان:


بیماری های تغذیه ای ماهی قزل آلا - بیماری های ناشی از سوء تغذیه در ماهیان


ویتامین ها برای ماهیان

  • ماهی قزل آلای رنگین کمان به تمامی ویتامین های محلول در آب  به جز پارامینوبنزوئیک اسید نیاز مطلق دارد.

  • همچنین آزاد ماهیان از بین ویتامین های محلول در چربی به ویتامین های A, E و K  نیاز دارد.

  • در پرورش متراکم قزل آلا نیاز است تا ویتامین ها به غذا اضافه شوند و از بین رفتن ویتامین ها در غذا یکی از عوامل تعیین عمر نگهداری غذاهای تولید شده هستند.

  • برخی از ویتامین ها نسبت به مراحل مختلف ساخت و نگهدای غذا حساس هستندکه از این بین می توان به ویتامین های C, B1, B2, B6 و E  اشاره کرد.

 

کمبود ویتامین C در ماهیان:

  • ویتامین C یک ماده ضروری برای تمام آزاد ماهیان می باشد.

  • ماهیان برخلاف جانوران عالی تر، تواایی تولید این ویتامین را در بدن خود ندارند.

  • میزان ویتامینC لازم در جیره غذایی تقریبا به اندازه و میزان رشد ماهی بستگی دارد.

  • یکی از حالاتی که در کارگاه های پرورش ماهی ممکن است منجر به کمبود این ویتامین شود، اثر درجه حرارت بر روی اکسیداسیون آن می باشد که موجب می شود تا میزان آن در جیره کم گردد.

  • به همین دلیل میزان بیشتری از ویتامین C باید به جیره غذایی اضافه شود تا در طول دوره ذخیره سازی غذا، ماهی دچار کمبود این ویتامین نشود.

  • کاهش میزان این ویتامین در جیره موجب کاهش تدریجی بافت پیوندی ماهی می گردد.

  • این امر وجب ایجاد حالات اسکولیوزیس، اردوزیس و انحنای ستون مهره ها می شود.

  • ماهیان مبتلا به کمبود این ویتامین ممکن است دچار کم خونی شوند.

  • کاهش میزان بافت خونساز نیز ممکن است در قسمت قدامی کلیه ایجاد شود که به دلیلکمبود این ویتامین این اتفاق می افتد.

  • از علایم قابل مشاهده  می توان به کوتاه شدن سرپوش آبششی به عنوان یک علامت متداول اشاره کرد.

  • به طور کلی آنالیز جیره غذایی از لحاظ میزان ویتامین C باید انجام شود تا به کمبود این ویتامین در جیره و بدن ماهی پی برد.

 

کمبود ویتامین E در ماهیان:

  • ویتامین E یک ماده لازم برای بسیاری از گونه های ماهیان از جمله آزاد ماهیانی مانند قزل آلای رنگین کمان می باشد.

  • کمبود ناشی از این ویتامین زمانی اتفاق می افتد که قسمتی از جیره غذایی قبل از مصرف اکسید شده باشد.

  • در آزاد ماهیانی که دچار کمبود ویتامین E  می شوند علایمی از قبیل لردوزیس، بیرون زدگی چشم،بزرگ شدن طحال، خالدلر شدن کبد، رنگ پریده شدن کلیه ها و کاهش رشد و آسیت قابل مشاهده می باشد.

  • اضافه کردن ویتامین E به مقدار 400IU به ازای هر کیلوگرم، از مرگ و میر و اختلالات عضلانی  ( در نوزادان قزل آلا) جلوگیری می کند.


کاتاراکت ناشی از کمبود روی در ماهیان 

  • کارتارکت در واقع به وجود آمدن یک لایه پوششی بر روی عدسی چشم است که موجب کاهش بینایی می شود.

  • کاتاراکت ناشی ز کمبودهای تغذیه ای در کارگاه های پرورش ماهی در نتیجه کمبودهای جیره به وجود می آید و معمولا دو طرفی است.

  • کاتاراکت ناشی از کمبود روی  باعث تلفات  و خسارات سنگین در صنعت پرورش ماهی  در برخی از کشور ها مانند نروژ شده است که احتمالا در اثر عدم وجود میزان کافی روی در جیره غذایی ماهی است.

  • از دیگر علایم این کمبود می توان به کاهش میزان رشد همراه با جراحات پوستی  و باله ها اشاره کرد.

  • کاتاراکت ناشی از کمبود روی به صورت بالینی از طریق مشاهده یک پدره کانونی  بر روی سطح عدسی چشم قابل تشخیص است.


بیماری کبد چرب در ماهیان:

  • آزاد ماهیان به بیماری کبد چرب بسیار حساس هستند و اگر با جیره های حاوی اسید های چرب اشباع و مقادیر ناکافی آنتی اکسیدان ها مانند ویتامین E تغذی شوند، بیماری کبد چرب را از خود نشان می دهند.

  • از علایم این بیماری می توان به مواردی از قبیل کاهش اشتها، عدم تعادل، افزایش تلفات، کم خونی همراه با رنگ پریدگی رشته های آبششی، آسیت، شل شدن فلس ها و نکروز باله ها اشاره کرد.

  • در این بیماری کبد ماهی بزرگ شده و تغییر رنگ می دهد به طوری که کبد قدری بزرگتر از حد معمول بوده و به رنگ زرد نارنجی و دارای قوام چربی می باشد.

  • مهمترین عامل مستعد کننده بیماری کبد چرب استفاده از غذاهای زائد و یخ زده به عوان منبع اصلی تغذیه در صنعت پرورش ماهی می باشد.

  • بیماری کبد چرب در ماهی را می توان از طریق علایم داخلی تشخصیص داد.