وابسته به پارک علم و فناوری

استان چهارمحال و بختیاری

0383 222 9646

شنبه-پنجشنبه 24 ساعت شبانه روز

rayantejarat@imazrae.ir

 

علایم کمبود ویتامین ­ها در قزل­ آلای رنگین ­کمان و خطرات آن


وجود ویتامین­ ها برای بقاء، رشد و تولیدمثل طبیعی حیوانات ضروری ­است.  در جیره غذایی ماهی یازده نوع ویتامین محلول در آب و چهار نوع ویتامین محلول درچربی به­ کار می­ رود. نیازهای مربوط به ویتامین­ها در جیره ­غذایی تحت­ تاثیر اندازه، سن، میزان ­رشد­، شرایط­ فیزیولوژیک­، وضعیت ­سلامتی­، ترکیب­ جیره­ غذایی­، پایداری جیره در آب، شرایط­ محیطی و همچنین دسترسی به ویتامین­ ها از طریق مصرف موادغذایی طبیعی و دخالت فلور­میکروبی دستگاه­ گوارش قرار­دارد. افت ویتامین ­های محلول در آب در طول روند فرآوری و ذخیره اجزای جیره­ های نهایی و نفوذ آب در هنگام ورود آن­ها به آب ، از جمله عوامل تاثیر­گذار بر دسترسی به ویتامین ­ها در آبزیان پرورشی هستند.

در جدول زیر برخی از مهم ­ترین ویتامین­ های مورد نیاز ماهیان، میزان احتیاجات­ غذایی ماهی قزل­ آلای ­رنگین­ کمان به ویتامین مورد­نظر و برخی از علایم کمبود این ویتامین­ ها در بدن ماهی گزارش گردیده ­است.

 

جدول: علایم کمبود ویتامین ­ها در قزل­ آلای رنگین ­کمان و خطرات آن

ویتامین

احتیاجات غذا (mg/kg)

کمبود

توضیحات/ خطرات

ویتامین B1 (محلول در آب)

10

کم­ خونی – شنای غیرطبیعی، تشنج، ضایعات چشمی

 

ویتامین B2 (ریبوفلاوین)

5-10

بی ­اشتهایی – کاهش رشد، کاتاراکت و تغییرات قرنیه

 

ویتامین B6 (پیرودوکسین)

5-15

شنای ناگهانی و چرخشی، تشنج

حل شدن در آب

اسید پانتوتنیک

40

بی ­اشتهایی، کاهش رشد، تغییرات چشمی و بیماری­های آبششی، تورم آبشش­ ها، متصل شدن لاملاها به یکدیگر

 

نیاسین

150

نوعی حساسیت به نور یا آفتاب سوختگی

(با در معرض نور U.V قرار گرفتن)

بیوتین

1

تلفات شدید، کوتاه و چماقی شکل شدن لاملاها، ترشح شدید موکوس

کمبود آن بسیار نادر است

ویتامین B12 (سیانوکوبالامین)

0.02

کم خونی

 

فولیک اسید

5

کم خونی شدید

 

ویتامین C (آسکوربیک ­اسید)

100

لوردوز و اسکولیوز، تغییر شکل سرپوش آبششی و لاملاها، حساس شدن بدن به فشارهای خارجی، اختلال در ترمیم، خونریزی اطراف چشم ­ها

حل شدت ویتامین از غذا به آب، ازبین رفتن ویتامین در حین تولید غذا تا 40% و نگهداری تا 90%.

  • اخیرا فرم مقاوم ­تر آن به جیره اضافه می­ شود.

ویتامین A (محلول در چربی)

2500-5000

کم­ خونی، جمع­ شدن و پیچش سرپوش آبششی، اگزوفتالمی، اختلالات قرنیه و شبکیه چشم

 

ویتامین(محلول در چربی)

1600-2400

کاهش ­رشد، افزایش چربی کبد و انقباضات کزازی عضلات ­سفید

 

ویتامینE (محلول در چربی)

IU/Kg 30 غذا

مرگ و میر ماهیان

 

ویتامینK (محلول در چربی)

5-10

کم­ خونی، خونریزی در احشا

(با در معرض نور U.V قرار گرفتن)

 

 

 

مطالب مرتبط:

بیماری های تغذیه ای قزل آلا

تشخیص و درمان ماهیان

تغذیه و غذادهی ماهی قزل آلا